Summa sidvisningar

söndag 15 april 2012

Bä, bä vita lamm..

.blev det inte - dom blev spräckliga. Precis som jag sa förut så lammar dom när man minst anar. I går kväll syntes inget särskilt och så i morse hade två tackor lammat. Två lamm var av vardera sort. Den äldre tackan tog hand om sina direkt. Slickade dom torra vilket är signalen till att mjölkproduktionen sätts igång och sen funkar det oftast som det ska. Får har ju bara två spenar så det är ju perfekt när det blir två lamm. Då vet man att ingen blir utan mjölk. Även om dom oftast klarar en till - tillgång och efterfrågan - mjölken produceras allteftersom den dricks.


Detta är en liten dam - ännu så länge namnlös.Hon och hennes brorsa hade turen att få en mamma som varit med förut.

Värre var det med den andra tackan som var förstagångslammare. Hon fick nog en chock och rusade runt utan att göra en ansats att slicka dom rena. Minsta försök från deras sida att försöka få sig en skvätt mjölk möttes av en spark eller en rejäl knuff. Det brukar bli flasklamm när sånt händer och det kan ju verka gulligt men är rätt arbetskrävande - så det vill man undvika. Därför gör vi nu ett sista försök och låter henne stå uppbunden några dagar ensam med lammen. Hon började att slicka lite försiktigt på dom och har vi tur går det vägen och dom kan förenas med flocken.

Det känns som det här kan bli rätt svettigt om dom ramlar in i den här farten. Sju stycken kvar som ska lamma. Det blir trångt om saligheten.Men gulliga är dom.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar