Summa sidvisningar

tisdag 17 april 2012

Ångest,

Ångest är min arvedel...skrev Per Lagerqvist. Nej Gud förbjude att det vore så. Men nog har det varit en del av den varan under året som sjukskriven. För nu har det snart gått ett helt år. Det känns ofattbart. Jag hoppas att jag  nån gång ska se den här perioden som en milstolpe då allt vände till det bättre. För bättre har det ju blivit och det kunde jag aldrig föreställa mig när det var som värst.

Vi använder oss ofta av ordet ångest på ett slarvigt sätt. "Jag fick sån ångest när jag....bla bla bla....". Helt fel. Det är ingen ångest. Den som haft en panikångestattack vet vad jag menar. Men tyvärr förstår man inte det förrän det drabbar en själv. Och det är vidrigt. Riktigt, riktigt vidrigt.

När jag inte längre kunde gå som jag ville och smärtan var oförklarlig så föll även den mentala biten. Kontrollfreaken hade plötsligt noll koll.

För att försöka förklara känslan skrev jag en kort dikt:

 Ångest
"När den varma vågen
 sköljer genom mitt inre,
 står jag maktlös
 Jag sveps med
 ut i Helvetets Hav"


För precis så känns det - och där kan man få simma runt ett tag. Men det går att nå stranden - tackolov. Hoppas det kan trösta någon som fortfarande kajkar runt därute.

4 kommentarer:

 1. Mycket kloka ord. Panikångest drabbas jag till och från av, men det är ingen som kan säga vad det riktigt beror på.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Svårt att veta. Det kan ju vara många olika saker som triggar i gång den. Som poppar upp ur det undermedvetna när man minst anar.Jag har en jättebra bok om ångest om du vill ha ett lästips. Förklarar mekanismerna bakom. Kram

  SvaraRadera
 3. Här skulle jag kommentera ett inlägg å vips så har jag en egen blogg!!!! Kan ju kanske va bra att skriva av sig lite funderingar.
  Det var en kommentar om ångest och jag håller fullständigt med om att det kan va ett rent helvete med panikångest. Kroppen tas över av nått som man inte vet vad det är för något. Man kan inte styra sina tankar, handlingar och sina känslor.Under sekunder/minuter är man en annan "varelse" sen när de äntligen är över blir man alldeles matt, slut och otroligt trött.
  Jag har varit en sån varelse många gånger. :(((( Men har börjat lära mig hur jag tämjer den nu. Man får inte låta den ta över ens kropp och tankar. Hitta nått som gör att den inte fastnar. Ångest medicin är ett bra hjälpmedel men ABSOLUT inte en lösning!!!
  Varför får man ångest då???? Jaa ni, de kan man fråga sig? Ska nån straffa en? Har man fått en allvarlig sjukdom? Håller man på att bli psykiskt sjuk? Svaret är NEJ. De kan komma till en person precis när som helst,,,tyvärr. Allt kan utlösa det. Stress, sjukdom, arbetslöshet är en del.
  Så alla där ute. Ta vara på ert jobb ni som har ett. Ta hand om familjen på ett "lämpligt" sätt. Trappa ner på alla "måsten" Framförallt!!!! Ta hand om dej själv!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt. Vem som helst kan drabbas men det ser ut som att folk med stort kontrollbehov åker dit lättare. Man försöker desperat att hålla koll på allt - kvinnor är ju mästare på det - och så en dag så brakar det som ett korthus och ångesten kommer som ett brev på Posten. Man blir aldrig densamma igen efter det - för även om du kommer upp ur hålet så finns vetskapen om att du kan halka ner igen i bakhuvudet hela tiden. Men ska man se det från den positiva sidan så kanske man tar tillvara livet lite bättre. Åtminstone hoppas jag att jag gör det nu. Kram

   Radera